Välja en skola innan din flytt utomlands

Efter din flytt utomlands, börjar ett nytt liv. Nytt jobb, nytt hem, och för dina barn, ny skola. Har du redan börjat leta efter en skola? Vi berättar allt som du bör titta på för att hitta rätt!

Att organisera din avresa och internationell flytt från Sverige utomlands kan vara en hektisk period. Dessutom,behöver du inte bara utföra alla krav för att lämna landet , utan också bör du planera ditt liv på den nya destinationen.Om du har barn, innebär detta att hitta en ny skola för dem.

Att välja rätt skola spelar en viktig roll för en lyckad anpassning för dina barn i den nya miljön. Barn i skolåldern kommer att behöva lämna sin bekanta omgivning , vänner och kanske ge upp några av deras favorit hobbyn. Allt detta kan vara stressande och krävande, således räkna med stöd från lärare och pedagoger.

Men hur kan du hitta rätt skola på en plats som du inte är bekant med? Detta kan vara en utmaning och det är därför vi vill ge dig några grundläggande tips för att organisera sökningen efter en skola!

Ta reda på: alternativen på olika skolor och skolgång

Det finns mycket arbete att göra, det är därför bäst är att börja få kännedom i god tid. Här några viktiga saker att kontrollera:

  • Skol typer (offentlig/privat, religiösa och icke-religiösa)
  • Skolans riktlinjer (religiös och icke-religiös, sport-orienterat…)
  • Vårdande faciliteter (dagis, Utökade öppettider, måltidsalternativ…)
  • Språkval (undervisar de modersmål?)
  • Läroplanen (internationellt läroplan, lokala läroplan…)

Skolprogram: tillgänglighet och kostnader

Efter några omfattande sökning är det dags att gräva djupare i några nummer av skolor som kan vara särskilt intressanta för dina barn. Sök genom  webbplatser om du vill veta mer om läroplan, kostnader, anmäl politik och ytterligare stöd för utländska studenter.

Idé: Skapa en lista eller diagram med all den information som du vill ha och fyll den medan du besöker skolornas webbplatser.

Tyvärr har  några (internationella skolor) eller områden med ett stort antal utlänningar långa-väntetider för att få en plats i vissa skolor. Detta kan begränsa dina val – samt kan undervisning kostnader variera beroende på området och skolan.

 

Kom ihåg: Inte alla skolor blir en perfekt matchning

Förutom att förstå alla val som finns, är det viktigt att beakta allas individuella behov och krav för att få en smidig övergång. Uppmärksamma dina barns känslomässiga utveckling för övergången till en ny skola. Men de flesta barn lyckas ändå att få nytta av den mångsidiga och mångkulturella miljön.

Besök skolan

Försök att ha så mycket information till hands om ditt barn som möjligt så att du kan vara deras förespråkare. Följande lista sammanfattar några viktigas frågor:

  • Vad är ditt barns tidigare erfarenhet och vilken typ av skola var de del av?
  • Vad är undervisningsspråket på den internationella skolan?
  • Vad är barnets nuvarande årsgrupp som heter?
  • Om skolan inte är engelsk ,får barnet ytterligare stöd för att lära sig engelska som ett ytterligare språk?

Skolorna har en aktiv roll för en framgångsrik uppväxt för barn.

Kom ihåg att det finns tre viktiga deltagare i processen: ditt barn, familjen och skolan. I allmänhet har internationella skolor också ett ansvar att stödja familjer och barn i denna övergång.